INVITAŢIE DE PARTICIPARE LA CONFERINŢĂ
Centrul pentru Dezvoltare Regională, Studii Transfrontaliere și Amenajarea Rațională a Teritoriului din cadrul Universității de Vest din Timișoara, în colaborare cu Centrul de Geografie Regională al Universității Babeș-Bolyai, Laboratorul de demografie al Academiei de Studii Economice a Moldovei și Laboratorul ESO (UMR 6590 CNRS) al Universității din Angers, au onoarea de a vă invita să participați la Conferința de lansare a proiectului ,,Patrimoniu și înnoire urbană: spațiile creative, cultura inclusivă și antrenarea spiritului civic” (CREATONVIL).
Evenimentul va avea loc în data de 14.05.2019, începând cu ora 1330, la Universitatea de Vest din Timișoara, Bd. Vasile Pârvan, nr. 4, amfiteatrul A01.
SCOPUL ȘI STRUCTURA CONFERINŢEI
Conferința este dedicată lansării proiectului ,,Patrimoniu și înnoire urbană: spațiile creative, cultura inclusivă și antrenarea spiritului civic” (CREATONVIL), finanțat prin Planului Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare 2015-2020, Programul 3 – Cooperare europeană și internațională, Subprogramul 3.1 Bilateral/Multilateral, autoritate contractantă Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF), în parteneriat cu Institutul de Fizică Atomică (IFA).
Conferința este structurată în două secvențe, prima destinată prezentării proiectului și comunicărilor științifice, iar cea de a doua unui workshop tematic. Consorțiul proiectului își propune, astfel, să creeze încă de la început un spațiu al dialogului și al colaborării, evenimentul adresându-se cadrelor didactice universitare, cercetătorilor, factorilor de decizie, persoanelor specializate în domeniul activităților creative sau interesate de aspectele complexe şi provocările ridicate de amenajarea și dezvoltarea urbană, prin și pentru activitățile creative.
Comunicările științifice vor fi susținute de către invitați, precum și de reprezentanți ai consorțiului proiectului „Patrimoniu și înnoire urbană: spațiile creative, cultura inclusivă și antrenarea spiritului civic”, din țară și străinătate. Acestea vor viza tematici focalizate pe spații și activități creative, de la conceptualizarea teoretică, punerea în practică, viabilitatea socio-teritorială și până la impactul asupra dezvoltării urbane.
Workshopul propus, cu tema Spațiile creative, o pârghie de înnoire urbană și de construcție a spiritului civic?, se va focaliza pe discutarea problemelor concrete privind valorificarea patrimoniului și înnoirea urbană, prin intermediul inițiativelor creative. Vor fi apreciate în mod deosebit mărturiile structurate prinvind experiențele și proiectele de dezvoltare a spațiilor creative în Timișoara și în celelalte orașe vizate de proiect. Se va acorda o atenție specială problemelor cu care se confruntă inițiativele creative, privind spațiile de expresie, accesibilitatea, viabilitatea și vizibilitatea acestora, sau celor privind impactul reglementărilor în vigoare, accesarea finanțării, stimularea participării publicului, etc.
DESCRIEREA SUCCINTĂ A PROIECTULUI CREATONVIL
Proiectul CREATONVIL se derulează în cadrul parteneriatului creat între coordonatorul de proiect, și anume Universitatea de Vest din Timişoara, prin Centrul pentru Dezvoltare Regională, Studii Transfrontaliere şi Amenajarea Raţională a Teritoriului (CDR-START), și instituțiile partenere, Universitatea Babeş-Bolyai, Centrul de Geografie Regională (CGR), Academia de Studii Economice a Moldovei, Laboratorul de Demografie și Université d’Angers, Laboratorul ESO-Angers-CNRS.
În perioada de implementare, 01.03.2019 – 30.12.2020, proiectul ,,Patrimoniu și înnoire urbană: spațiile creative, cultura inclusivă și antrenarea spiritului civic” (CREATONVIL) are în vedere generarea de informație nouă, competitivă în cunoaşterea spaţiilor urbane creative, în stimularea spiritului antreprenorial local din sfera activităţilor creative şi în impulsionarea implicării populaţiei. Obiectivele științifice ale proiectului fac trimitere la asigurarea unei bune delimitări a activităților și spaţiilor urbane creative, conform bibliografiei internaţionale, documentelor europene, strategiilor şi legislaţiilor naţionale, documentelor locale specifice; la utilizarea metodelor şi instrumentelor de lucru adecvate, cu privilegierea instrumentelor digitale, a celor de investigaţie socială directă şi a activităţilor participative pe teren; la identificarea mecanismelor de structurare şi afirmare a spaţiilor creative de succes; la elaborarea modelelor spaţiale şi se sistem (funcţionale), cu accent pe bunele practici şi pe relevarea potenţialului de replicare a acestora. Activitățile asociate obiectivelor amintite sunt structurate pe trei etape de lucru, care presupun analiza diagnostic a spaţiilor creative urbane, determinarea unor modele de guvernanţă şi eficienţă a spaţiilor creative urbane și publicarea şi diseminarea rezultatelor.
PROGRAMUL PRELIMINAR
AL CONFERINȚEI DE LANSARE A PROIECTULUI CREATONVIL
Marți, 14.05.2019
1330 – 1400 Deschiderea oficială a conferinței
Sala A01 (parter), Universitatea de Vest din Timișoara, Bd. Vasile Pârvan, nr. 4
Cuvinte de salut: Conducerea Universității de Vest din Timișoara, Agenția Universitară a Francofoniei, Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie a UVT, Agenția de Dezvoltare Regională Vest, Primăria Municipiului Timișoara, Institutul Francez din Timișoara.
Prezentarea proiectului CREATONVIL (Prof. Dr. Nicolae POPA – UV Timișoara, Cercet. Dr. Ana-Maria POP – UBB Cluj; Conf. Dr. Valeriu SAINSUS – ASEM Chișinău; Conf. Dr. Emmanuel BIOTEAU – Universitatea din Angers)
1400 – 1600 Sesiune de comunicări științifice: „Spațiile creative, cultura inclusivă și antrenarea spiritului civic”
Sala A01 (parter), Universitatea de Vest din Timișoara, Bd. Vasile Pârvan, nr. 4
Portofoliul de comunicări urmează să fie stabilit.
1600 – 1615 Pauză
1615 – 1730 Workshop: Spațiile creative, o pârghie de înnoire urbană și de construcție a spiritului civic?
Miercuri, 15.05.2019
1000 – 1200 Tur ghidat în centrul Timișoarei/Vizitarea unor spații creative din Timișoara
Instituții partenere: